Dioptrické okuliare musia dobre \"sadnúť\" na šírku tváre a na nos

16.05.2009 Celý región

Bratislava 15. mája (TASR) - Pri výbere dioptrických okuliarov je dôležité, aby dobre \"sadli\" na šírku tváre a na nos. Veľkosť alebo módnosť je druhoradým, ale pre zákazníka tiež podstatným faktorom. Pre TASR to ...
\"Kvalifikovaný optik sa usiluje obe kritériá vhodne skĺbiť. Pri výbere rámu má ale posledné slovo, pretože nie na každý rám sa dá predpísané sklo spraviť technicky a dioptricky, \" vysvetlila optička s tým, že okuliare musia korigovať očnú chybu. \"Zákazník nesmie mať posunutú vzdialenosť zreníc, kedy nepozerá cez optické stredy skiel, \" dodala.

V súčasnosti existuje široká ponuka materiálov, z ktorých sú rámy vyrobené: kovové, plastové, odľahčené, existujú bezrámové, titanové okuliare, protialergické okuliare pre alergikov. Kovové rámy sa dajú prispôsobiť, plastové musia \"sadnúť\" presne, pretože technicky sa nedajú tvári zákazníka prispôsobovať.

Výber skiel do dioptrických okuliarov tiež ponúka širokú škálu možností. Určuje ho typ refrakčnej poruchy, pre ktorú sú určené. \"Dnes sa už vôbec neponúkajú sklenené sklá. Sú ťažké, rozbitné, pri prasknutí alebo rozbití môžu poškodiť oko, \" informovala Teslíková.

Oční optici pracujú len s ponukou plastových skiel. Základné sú minerálne plastové. Fotochromatické reagujú na intenzitu svetla a odporúčajú sa ľuďom, ktorí nosia okuliare stále, ak nechcú striedať slnečné dioptrické okuliare s okuliarmi s bielymi sklami. \"Ak prejdú z miestnosti do slnka okuliare stmavnú a v opačnom prípade sú zasa v priebehu niekoľkých sekúnd biele, \" vysvetlila.

Vysokoindexové sklá sú špeciálne stenčené, aj pri vysokých dioptriách umožňujú umiestniť do rámu veľmi tenké sklíčko. \"Má vyšší index lomu a tým pádom je tenšie, \" spresnila Jana Teslíková.

Ďalšie, polykarbonátové sú špeciálne sklá určené do vŕtaných a viazaných rámov. \"Bifokálne sklá sú do diaľky so zataveným segmentom na čítanie a multifokálne sklá umožňujú neviditeľný plynulý prechod dioptrie z diaľky na čítanie. Pomocou multifokálnych skiel zaostruje človek do každej vzdialenosti, \" zhodnotila.

V očných optikách ponúkajú aj špeciálne povrchové úpravy skiel. Antireflexná úprava poskytuje protiodrazovú vrstvu, ostrejšie videnie, je vhodná na prácu s počítačom a pri neónovom osvetlení. \"Aj v tomto smere existuje široká škála, od jednoduchej antireflexnej úpravy až po špeciálne niekoľkokrát nanášané antireflexné vrstvy. Pri tejto úprave sa sklá menej škriabu, ľahšie sa čistia, dlhšie vydržia, \" ilustrovala optička.

Hydrofóbnu, teda vodoodpudzujúcu úpravu už obsahuje podľa odborníčky každé antireflexné sklo a patrí medzi základné úpravy. \"Potom pri daždi po okuliaroch nesteká voda. \"

Teslíková zároveň pripomenula možnosť farbenia skiel. \"Aj dioptrické sklá môžeme prispôsobovať módnym trendom. Väčšinou sa však farbenie používa na sklá slnečných okuliarov. \" V tejto súvislosti upozornila, že aj dioptrické sklá obsahujú stopercentný UV filter.

Životnosť dioptrických okuliarov predlžujeme vhodnou starostlivosťou. Ľudia, ktorí nosia okuliare, by mali raz do mesiaca navštíviť očnú optiku, kde im ich dotiahnu, vyčistia ultrazvukom. \"Pri bežnom používaní je vhodné ich pravidelne čistiť saponátovým roztokom pod tečúcou vodou, pričom sa odmastia a vyčistia, \" uviedla Teslíková. Neodporučila však čistenie skiel nasucho, pretože takýmto spôsobom sa môže každé sklo poškodiť. \"Okuliare by sa mali v každom prípade odkladať do puzdra a nikdy by sme ich nemali odkladať dolu sklami, \" dodala.

Pre zákazníka je dôležitý aj rám. \"Základným kritériom delenia rámov dioptrických okuliarov je, či ide o dámske, pánske alebo detské rámy. V ponuke očných optík je však dnes aj veľké množstvo rámov unisex – vhodných pre mužov aj ženy, \" vysvetlila s tým, že rámy je dôležité vyberať podľa typu tváre, pretože každé \"sedia\" inak.

Pokiaľ ide o módne trendy, v ponuke očných optík existuje škála od najjemnejších rámov okuliarov až po úplne výrazné. Dioptrické okuliare môžu pri vhodnom výbere významne pomôcť skryť nedostatky tváre a vyzdvihnúť jej prednosti.

Slováci sa podľa skúseností očnej optičky pri výbere dioptrických okuliarov pridŕžajú klasiky. \"V zahraničí sa zákazníci neboja výraznejšej farebnosti a tvarovej rozmanitosti ani pri dioptrických okuliaroch. U nás stále vo výbere prevláda čierna, hnedá a bordová farba, \" poznamenala Teslíková a dodala, že trochu odvážnejšia, nielen pri dioptrických, ale aj slnečných okuliaroch, je mladšia generácia.

V súvislosti s reklamáciami dioptrických okuliarov Teslíková konštatovala, že nie sú časté, pretože málokedy sa stáva, že by neboli dioptrie presne odmerané. \"Kvalita dnešných rámov a skiel je vysoká, kvalita práce optikov zasa zabezpečuje, aby okuliare presne zodpovedali očnej chybe zákazníka. Prípadné, ale veľmi zriedkavé reklamácie sa najčastejšie týkajú uvoľneného dielu alebo zošúchanej farby rámu, \" uzavrela.
 

Vyberte región